Telefon: +40215996100
Dă-ne like pe /PremiumLubricants
Protejează ce contează!

Pregătirea mașinii pentru drumurile lungi pe timp de iarnă

December 21, 2018

Pregătirea unei mașini pentru un drum lung este o etapă absolut necesară pentru a evita orice neplăceri ulterioare care vă pot costa timp, bani și uneori, chiar viața. Cel mai indicat este să duceți mașina într-un service autorizat pentru a fi verificată de un specialist. Există însă unele verificări pe care le puteți face și singuri.

Verificarea anvelopelor

Legislația din România prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau polei. Deși percepția comună între șoferi este că anvelopele de iarnă sunt obligatorii doar de la 1 noiembrie, legislația din România prevede că sunt obligatorii atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau polei.

Din acest motiv, este mai mult decât recomandat ca atunci când plecați la un drum lung să va schimbați cauciucurile cu unele de iarnă, chiar dacă efectuați o călătorie în luna octombrie.

Anvelopele trebuie să fie în stare bună, iar profilul lor să fie de minim 5 milimetri. Verificarea presiunii se face la temperatura din exterior și este un pas important pentru că, odată cu răcirea vremii, presiunea din anvelope scade.

Verificarea lichidelor

La temperaturi scăzute uleiul de motor are tendința de a se îngroșa. Din acest motiv, trebuie să vă asigurați că uleiul de motor este recomandat pentru mașina dumneavoastră și adecvat pentru condiții de iarnă.

Lichidul de frână trebuie și el verificat. În plus trebuie să va reamintim că iarna, atunci când parcati mașina este recomandat să nu acționați frâna de mâna.

Lichidul de parbriz trebuie să fie unul special pentru iarnă pentru a evita înghețarea instalației de curățare a parbrizului. Înainte de a acționa ștergătoarele, trebuie să va asigurați că parbrizul nu este înghețat și lamelele ștergătoarelor nu au gheață pe ele.

Lichidul de răcire trebuie verificat înainte de a porni la drum. În cazul în care constatați că nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune este scăzut și trebuie să mai completați, nu adăugați antigel sau apă rece în circuitul de răcire al motorului până nu se răcește.

Sistemul de climatizare

Trebuie vă asigurați că instalația de încălzire și dezaburire funcționează în parametri optimi.

De asemenea, iarna, bateria mașinii este foarte solicitată, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mai mare decât vara. Tocmai de aceea, trebuie să va asigurați că acumulatorul este în parametri optimi pentru a evita să rămâneți fără curent după o noapte mai geroasă.

Alte accesorii pe care trebuie să le aveți în mașină pe timp de iarnă:

  • soluții pentru dezghețat încuietorile;
  • lopata pentru zăpadă;
  • racletă pentru curățarea geamurilor și perie pentru zăpadă;
  • lanțuri antiderapante;
  • cablu de tractare;
  • cabluri pentru pornire de la bateria altei mașini.

În plus, atunci când plecăm la drumuri lungi pe timp de iarnă este indicat să avem la noi și o mică provizie de alimente, apă, pături, lanternă, mănuși, iar rezervorul trebuie să fie plin. Pentru că nu se știe niciodată când puteți să rămâneți înzăpeziți pentru mai multe ore sau chiar zile.

Premium Lubricants a fost și la SAB 2019

După cum mulți dintre voi știți deja, între 10 și 20 octombrie, am fost prezenți și la Salonul Auto & Accesorii București 2019. ...

Află mai mult

Cum alegem uleiul de motor pentru sezonul rece?

Mulți dintre noi am răms cu ideea că motorul mașinii ar trebui să aibă un ulei diferit în funcție de anotimp. Respectiv, un tip de ulei ...

Află mai mult

Cum a fost la Salonul Auto București 2019

Dacă n-ai trecut pe la SAB 2019, dar vrei să vezi cum a fost și ce-ai pierdut, dă un "play" pentru rezumatul în imagini al salonului auto. ...

Află mai mult